Vi får stadig spørsmål om hvordan kaffen skal males til de forskjellige tilberedningsmetodene. Kaffen man kjøper på supermarkedene her i Norge er ofte ferdig malt og selges som filter, presskanne eller kokemalt. Tre ulike korningsstørrelser fra fin til grov som referer til hver sin velkjente metode. Årsaken til at man opererer med flere malingsgrader er at de ulike metodene har ulik kontakttid mellom vann og kaffe. Kort kontakttid gir behov for finere korning som gir kaffen større kontaktflate mot vannet. Ved espressobrygging er kontakttiden svært kort, under 30 sekunder, det krever veldig finmalt kaffe som har et stort areal. I andre enden finner du den gode gamle og tolerante kaffekjelen der vann og grovmalt kaffe hygger seg sammen så lenge de vil, men minimum i 7-8 minutter.
Du som maler kaffen selv må prøve deg frem. Den norske kaffeindustrien følger en standard, men med hele bønner og en kvern hjemme står man ganske fritt til å eksperimentere og bruke den enkle logikken om kontakttid som vi nevnte i forrige avsnitt. Det som er spennende er at den samme kaffen kan smake svært forskjellig med forskjellig tilberedning. Dersom du vil bli kjent med en type kaffe bør du derfor tilberede den på ulike måter og med ulike malingsgrader. Lykke til!
Cupping i Guatemala
Dosering
Riktig dosering er også viktig, men også her gjelder det at det er lov å prøve seg frem. Med de vanligste bryggemetodene, kaffetrakter, presskanne og kokekaffe er regelen som sier 60g kaffe per liter vann et greit utgangspunkt. Noen vil ha den sterkere og andre vil ha den svakere. Koker du kaffe på kjele (slik jeg gjerne gjør) øker styrken automatisk med trekketiden og du behøver ikke å øke mengden kaffe, bare vente litt ekstra så blir den kraftigere. Dette gjelder i og for seg også for presskanne, bare vent litt lenger før du trekker opp stempelet. Med en standard kaffetrakter er traktetiden gitt så her må man øke mengden kaffe og eventuelt kompensere ved å justere malingsgraden.